Baka jättegoda chokladbollar med havregryn och kakao, ett svenskt klassiskt bakverk som de flesta tycker om, både barn och vuxna, som även kallas kokosbollar. Havrebollar är liknande men inte samma sak som dessa.
Laktosfritt - Nästan alla laktosintoleranta tål vanligt smör annars finns laktosfritt smör.
Glutenfritt - Havre innehåller inte gluten men havregryn kan innehålla spår av gluten från framställningen. De flesta glutenintoleranta tål dessa pyttesmå mängder men för de extremt glutenintoleranta så kan man köpa specialframställda glutenfria havregryn t.ex. "ren havre" från Semper eller ersätta havregrynen med kokosflingor eller boveteflingor.
Bollarna kan man antingen rulla i kokosflingor eller pärlsocker. Servera dem kylskåpskalla, gärna till fika, som godis eller på barnkalaset!
Tips & tricks:
Det här är ett väl beprövat recept som är svårt att misslyckas med. En extra bonus att de bakas utan ugn, perfekt för barn att baka själva.
Variationstips:
Gillar man inte kaffe så kan det enkelt ersättas enligt alternativen i ingredienslistan.
Chokladbollarna kan rullas i vad man vill t.ex. strössel, krossade corn flakes, kokosflingor och pärlsocker. Man kan om man vill färga t.ex. kokosflingor med karamellfärg.
Vill man ha lite lyxigare chokladbollar med mer chokladsmak så kan man blanda i ca 50 g finhackad mörk choklad eller doppa bollarna i smält choklad och därefter rulla i kokosflingor.
Man kan smaksätta med 1 msk punsch eller annan likör som t.ex. Kahlua, Baileys, Amaretto. Prova gärna även lakritspulver, hallonpulver eller flingsalt.
Prova gärna brynt smör. Då smälter man smöret och låter det steka så det blir gyllene och får en nötig smak. Låt svalna innan du blandar i det.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara chokladbollarna i kylskåp eller frysen. De håller sig minst 3 veckor i kylen och minst 3 månader i frysen.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl